1995 yılında Tıp Doktoru, 2003 yılında psikiyatri uzmanı oldum. 2005-2011 yılları arasında GATA Psikiyatri Anabilim Başkanlığında Öğretim Üyeliği görevinde bulundum. 2010 yılında Doçent ünvanımı aldım. Akademik çalışmalarım, ağırlıklı olarak ilaç dışı tedaviler olan psikoterapiler üzerinedir. Psikoterapi eğitimime, asistanlığımın 3. yılında, Ankara Üniversitesinde Sn.Prof.Dr.Yıldırım B. DOĞAN’dan aldığım “Grup Psikoterapi” eğitimiyle başladım. Uzmanlığım ve öğretim üyeliği sürecimde Sn.Dr.Elif Ülkü GÜRIŞIK‘tan “Psikanalitik Psikoterapi” eğitimi aldım. 4 yıldan uzun süren bu eğitimde, bireysel ve grup ortamında psikanaliz eğitimleri almanın yanı sıra kendisiyle birlikte hasta takip ettim (Süpervizyon aldım). Analitik Psikoterapi eğitimi sonrasında Bilişsel Davranışçı Psikoterapi eğitimleri için Sn.Prof.Dr.Hakan Türkçapar ile birlikte çalıştım. Temel eğitimler sonrasında süpervizyon gruplarına katıldım.

2010-2011 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri, Pennsylvania Üniversitesinde bulunan Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları Tedavi ve Araştırma Bölümünde (*), Konuk Profesör (Visitor Professor) olarak çalıştım. Birimin yöneticisi olan Sn.Prof.Edna Foa’nın özellikle Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Travma Sonrası Stres Bozuklukları için kendisinin geliştirdiği ve yapılandırdığı tedavileri mevcuttur. (*) Center for the Treatment and Study of Anxiety. University of Pennsylvania (Upenn) . PA. USA.
Akademik süreçte ağırlıklı olarak ilaç dışı tedaviler olan psikoterapiler üzerine çalışmış olmanın yanı sıra, sekiz yıldan uzun bir süre GATA Uyku Araştırmaları Laboratuarında Sn.Prof.Dr.Hamdulah AYDIN ile birlikte Uyku Araştırmalarına katıldım. Kronik İnsomniayla (Uykusuzlukla) ilgili araştırmalarım dışında, “Uykusuzluğun Tedavisiyle” ilgili birçok Ulusal Uyku Kongresinde kurslar düzenledim. Biri yurtdışı olmak üzere 10 adet bilimsel kitapta bölüm yazarlığım ve çeviri editörlüğüm mevcuttur. 16 tanesi “A Sınıfı (SCI-E)” kapsamında olmak üzere, toplamda 35 Ulusal ve Uluslararası Dergide yayınlanmış bilimsel araştırma makalem yayınlanmıştır. 50’den fazla Ulusal ve Uluslararası kongreye konuşmacı ve kurs düzenleyicisi olarak katıldım. Halen 3 bilimsel dergide editörlük/danışmanlık yapmaktayım. Yayınlarımla ilgili ayrıntılı bilgiye diğer bölümlerden ulaşabilirsiniz.

AKILCI DİYET - Diyet Programlarına Psikoterapötik Yardım

DOÇ.DR.LEVENT SÜTÇİGİL

Boylam Psikiyatri Enstitüsü, Terapi Merkezi.

KARUM İş Merkezi, A Blok 4. Kat, No:393 Kavaklıdere.

Tel: 0(312) 468 22 88 – 467 33 77

 

AKILCI DİYET

Her gün yeni bir diyet programı ile karşılaştığımız bugünlerde, bunlardan birkaçını dener, kilo verir sonra verilen kiloları geri alarak yeni diyet programları aramaya devam ederiz.  Bu “kilo ver” ve “kilo al” kısır döngüsü içinde kendimizi diyet açısından ruhen çökmüş hissederek, bunun suçunu genelde kişiliğimize, zayıf iradeli olmamıza ya da vücut yapımıza bağlarız. Araştırmalar da göstermektedir ki diyet ile kilo verenlerin % 70’i kilolarını bir yıl içinde geri almaktadırlar.

 

Ben şimdi size “bu başarısızlık dolu süreçlerin kaynağının kendiniz ya da uyguladığınız diyet programıyla ilgili olmadığını söyleyen bir psikoterapi uygulamasından bahsetmek istiyorum.  “Beck Diyet Çözümü ”.

 

Bu program, diyete zorlanmanızın ve diyet sonrası hızla alınan kiloların nedeninin temelde “Nasıl diyet yapılacağını bilememenizle” ilgili olduğunu söyleyen bir psikoterapi programıdır. Uygulama, temelini hakkında yüzlerce klinik araştırma yapılan, günümüzün popüler psikoterapi uygulaması Bilişsel Davranışçı Terapiden almaktadır.

 

Beck Diyet Çözümü, diyet yapmanın önce araba kullanmak ya da bilgisayar kullanmak gibi öğrenilmesi gerektiğini söyler. Diyet yapmanın doğal iniş çıkışları vardır. Bu zorluk dönemlerindeki düşünce biçimleri tespit edilebilirse ve bu düşüncelere karşı önlem alınabilirse, hem diyet programına uymada zorluk yaşanmayacak hem de sağlıklı beslenme alışkanlıklarınız kolayca kalıcı hale gelecektir.

 

Program temelde neyi amaçlar?

Başarılı bir diyet sonucu, yeme alışkanlıklarını kazanmış olabilirsiniz. Ancak düşünce yapılarınız değişmedikçe bu yeme alışkanlıklarınızı devam ettirmeniz mümkün değildir. Bu yöntem düşünce yapılarınızı değiştirerek yeme alışkanlıklarınızın tüm yaşamınız boyunca devam etmesini sağlar.

 

Uygulama nasıl çalışır?

Bilişsel Davranışçı Psikoterapi uyumu bozucu davranışların temelinde uygun olmayan düşüncelerin olduğunu, bu sağlıksız düşüncelerin tespit edilerek yerine daha sağlıklı düşüncelerin yerleştirilebileceğini kabul eder.

Bütün diyetinizi mahvedeceğini bildiğiniz halde arkadaşınızın verdiği tatlıyı tatmak zorunda kalıyorsanız bu öncesinde “ Tatlıyı reddedersem kırılacak, kızacak” ya da “Diyet yaptığımı öğrenecek bir sürü soru soracak” şeklinde düşünmeniz ile ilgilidir. Bu programda amaç “Tatlıyı reddedersem kırılır” düşüncesinin, “Tatlıyı reddediyor olmam arkadaşımı reddediyorum anlamına gelmez, bu benim sağlığımla ilgili” şeklinde bir düşünceye çevrilebilmesini sağlamak, bu şekilde sıkıntı duymadan diyetinize engel olan zorlukların üstesinden kolayca gelmenizi sağlamaktır.

 

Beck diyet çözümünün ilk amacı diyet programına ve diyet sonrası beslenmeyle ilgili daha sağlıklı davranışları geliştirmek için süreci bozan yukarıdaki örnektekine benzer baltalayıcı düşünceleri daha sağlıklılarıyla değiştirmeyi kişiye öğretmektir.

 

Bir sonraki yazımda programın içeriğinden bahsetmeye devam edeceğim. Diyet programlarınıza yardımcı olması amacıyla, diyetlerde çok işinize yarayacak psikoterapötik noktalarını anlatan dersleri Metis Polikliniği ve Boylam Psikiyatri Hastanesinde düzenlemeye başlayacağız. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye web sitemden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Hekimler Yayın Birliği tarafından basılmış olan “Beck Diyet Çözümü “ adlı kitabı öneriyorum. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Bilgeweb